U trendu

EU osudila odluke Skupštine RS o posebnim većima

BRISEL, 10. februara ( Tanjug) – Portparol EU Peter Stano u pisanom saopštenju navodi da današnje glasanje Narodne skupštine Republike Srpske za zakon o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužilačkog veća u Republici Srpskoj predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka BiH.

”Ako zakon bude usvojen to će ozbiljno uticati na prava građana Republike Srpske, produbljujući pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sistemu zemlje i ozbiljno narušiti evropsku perspektivu BiH”, navodi se u saopštenju

EU poziva lidere BiH, posebno rukovodstvo Republike Srpske, da zaustave eskalaciju prilika u zemlji i osiguraju nastavak ozbiljnog dijaloga unutar državnih institucija.

Dodaje se da je EU spremna da iskoristi sve instrumente dostupne kako bi pomogla BiH da prevaziđe trenutnu krizu i osigurala da se zemlja ponovo fokusira na reforme nepohodne za napredak na EU putu.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj uvrstio je situaciju u BiH i „akcije koje podrivaju jedinstvo zemlje” na agednu Saveta ministra spoljnih poslova koji će se krajem meseca održati u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.