U trendu

EU pomogla evakuaciju 299 zdravstveno ugrozenih Ukrajinaca

VARŠAVA – EU je kroz program MedEvac evakuisala 299 zdravstveno ugroženih Ukrajinaca u 11 evropskih zemalja, rekli su srpskim novinarima u Varšavi predstavnici posljkog tima Mehanizma EU za civilnu zaštitu, čiji je član i Srbija od 2015. godine.

Evakuacija je sprovedena kroz Mehanizam tako što su zdravstveno ugroženi transportovani do susednih zemalja u kojima su ih čekale medicinske ekipe, odakle su posebnim avionima prebacivani u neku od 11 zemalja EU, rekla je oficir za vezu Zoe Sebir.

Prema njenim rečima, kroz taj Mehanizam EU, u čijem radu trenutno pored zemalja EU, učestvuju i Turska i Norveška, do sada je obezbeđeno 28.000 tona pomoći koja je u tu ratom zahvaćenu zemlju transportovana sa 164 teretna voza.

Za Ukrajinu su, kako je dodala, obezbedili pomoć koja je obuhvatala sve od mobilnih bolnica, medicinske pomoć i lekova do protivpožarnih aparata.

Mehanizam za civilnu zaštitu je od osnivanja 2001. godine odgovorio na više od 330 zahteva za pomoć unutar i izvan EU, a rekacija za pomoć Ukrajini je bez presedana, ocenila je Sebir u izjavi srpskim novinarima, među kojima je bila i ekipa Tanjuga.

Tom prilikom je rečeno da je taj Mehanizam EU tokom pandemije kovida 19 pomagao i Srbiji i obzebdio joj zaštitnu opremu – maske i rukavice.

Cilj aktivnosti EU u oblasti civilne zaštite je da podrži napore na sprečavanju katastrofa i obezbediti spremnost jedinica civilne zaštite da deluju u slučaju katastrofa – na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Kada skala vanrednog stanja prevaziđe mogućnosti reagovanja u nekoj državi, ona može zatražiti pomoć putem Mehanizma. Kroz Mehanizam, Evropska komisija igra kljucnu ulogu u koordinaciji odgovora na katastrofe i doprinosi najmanje 75 odsto transportnih i drugih operativnih troškova razmeštanja.

Pored država članica EU, trenutno postoji šest država ucesnica mehanizma Island, Norveška, Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i Turska.

Srbija je 2015. godine postala 33. država učesnica Mehanizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.