U trendu

EU pozdravila podršku Srbije merama protiv Belorusije

 Evropska unija je danas pozdravila podršku Srbije i drugih kandidata za članstvo Odluci o pooštravanju kaznenih mera protiv Belorusije.

Savet Evropske unije usvojio je 4. juna Odluku o pooštravanju postojećih kaznenih mera, imajući u vidu situaciju u Belorusiji, uvodjenjem zabrane letenja svim beloruskim avio prevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU, naveo je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

„Zemlje kandidati (za članstvo u EU) Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija i zemlje članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj Odluci Saveta. Oni će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. EU prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je“, naveo je Borel.

EU je pooštrila sankcije nakon što su beloruske vlasti primorale avion irskog prevoznika da sleti u Minsk i potom na aerodromu uhapsile istaknutog opozicionog aktivistu Romana Protaševiča i njegovu devojku.

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije danas su, iz istog razloga, odobrili dodatne sankcije za 80 zvaničnika Belorusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.