U trendu

EU preporučuje testiranje putnika iz Kine pre poletanja

BRISEL – Dok Peking planira da ublaži epidemiološka ograničenja uprkos novom talasu zaraženih korona virusom, Evropska unija preporučila je testiranje putnika iz Kine na kovid-19 pre polaska na putovanje.

Preporuka koju je u sredu izdala grupa za Integrisani odgovor na političke krize EU (IPCR), koju čine predstavnici 27 država članica EU, u skladu je sa ranijom preporukom Evropske komisije, preneo je Rojters.

IPCR je preporučio i da svi putnici na letovima iz Kine treba da nose zaštitne maske za lice, da vlade zemalja članica EU uvedu nasumično testiranje putnika koji dolaze iz Kine, kao i da se na aerodromima testiraju i sekvenciraju otpadne vode sa međunarodnih letova koji stižu iz Kine.

IPCR je najavila da će zajedno sa Evropskim centrom za kontrolu bolesti, direkcijom za spoljne poslove Evropske komisije i Svetskom zdravstvenom organizacijom nastaviti da prati epidemiološku situaciju u EU i razvoj događaja u Kini.

Ovaj potez će, kako ocenjuje Rojters, verovatno uznemiriti zvanični Peking, a svakako je već naišao na kritike globalne avio-industrije.

Kina planira da od 8. januara ublaži ograničenja na putovanja iako se širom zemlje širi talas novih infekcija zbog kojih su se, navodi Rojters, kineske bolnice i pogrebne kuće našle pod velikim pritiskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.