EU: Rusiju i Iran da zaustave nasilje u Siriji

Evropska unija (EU) je saopštila da izveštaji o vazdušnom napadu u Siriji u kojem je poginuo velik broj civila ukazuju da su snage sirijskog predsednika Bašara Asada još jednom upotrebile hemijsko oružje.

„Gotovo tačno godinu dana od strašnih napada na Kan Šejkun, veliku zabrinutost izaziva nastavak korišćenja hemijskog oružja, naročito protiv civila. EU najoštrije osudjuje upotrebu hemijskog oružja i poziva na momentalan odgovor medjunarodne zajednice“, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove.

EU je u saopštenju pozvala Asadove saveznike Rusiju i Iran da iskoriste svoj uticaj „da spreče nove napade i da obezbede prestanak neprijateljstava i širenje nasilja“, u skladu s Rezolucijom 2401 Ujedinjenih nacija.

„Zaštita civila mora da ostane apsolutni prioritet“, navodi EU.

EU podseća da je jula 2017. i marta 2018. godine uvela dodatne restriktivne mere protiv visokih zvaničnika i naučnika odgovornih za razvoj i upotrebu hemijskog oružja u Siriji i dodaje da je „za veliko žaljenje“ što je Rusija u novembru 2017. godine uložila veto na produženje mandata Zajedničkog istražnog mehanizma.

„EU poziva Savet bezbednosti UN da hitno ponovo uspostavi taj mehanizam kako bi počinioci napada hemijskim oružjem bili utvrdjeni“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima sirijskih opozicionih aktivista, sirijske državne snage upotrebile su otrovni gas u jučerašnjem bombardovanju Dume, poslednjeg pobunjeničkog uporišta u Istočnoj Guti kod Damaska. Naveli su da je od gušenja izazvanog hemijskim oružjem stradalo najmanje 40 osoba.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike