najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EU: Šengen na udaru, članice EU zatajile u zauzdavanju imigranata

Šengenski režim Evropske unije bez granica ozbiljno je doveden u pitanje zbog odluke Danske, Švedske i Nemačke da uvedu graničnu kontrolu putnika i dokumenata, ocenila je danas Evropska komisija.

Medjutim, ministri tri zemlje su danas u Briselu stavili do znanja da će to biti nužno dok sve članice EU ne sprovedu dogovorene mere o zauzdavanju talasa izbeglica.

To je posebno naglasio nemački državni sekretar za unutrašnje poslove Ole Šreder koji je predočio da “države moraju delovati samostalno zato što nadzor spoljnih granica EU ne funkcioniše, posebno izmedju Grčke i Turske, popis imigranata se ne vrši (na spoljnim granicama), a preraspodela migranata (medju članicama EU) uopšte ne napreduje”.

Šreder je to rekao na konferenciji za novinre posle sastanka koji je evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos hitno sazvao s ministrima Nemačke, Švedske i Danske čije su vlasti odlučile da zavedu kontrolu na unutrašnjim granicama da bi zaustavile stalni veliki priliv izbeglica koje više nisu u stanju da prihvate.

Šreder je ukazao i na to da se pritisak izbeglica na nemačke granice uopšte ne smanjuje.

Evropska komisija strahuje da bi, zbog toga što članice EU ne sprovode korake za nadzor spoljnih granica i smanjivanje priliva imigranata, i druge države Unije mogle posegnuti za uvdjenjem granične kontrole unutar šengenskog prostora.

Italijanski mediji javljaju da vlada u Rimu razmatra mogućnost uvodjenja kontrole na granici sa Slovenijom.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je istovremeno poslao pismo svim vladama EU i Zapadnog Balkana u kojem podvlači da je hitno da se sprovedu mere zaštite spoljnih granica i uredjenog prihvatanja izbeglica iz ratova, ali ne i ekonomskih migranata.

Tusk je zatražio da EU hitno preduzme takodje dodatne mere u tom cilju i naveo da je EU prošlog vikenda sa Srbijom i drugim zemljama na zapadnobalkanskom putu izbeglica pokrenula niz operativnih mera da se priliv izbeglica što bolje uredi.

Evropski komesar Avramopulos je rekao da su Nemačka, Švedska i Danska saglasne s tim da se mora očuvati sloboda šengenskog prostora za gradjane i ekonomiju.

Zvaničnici u EK su objasnili da su od šest planiranih “vrućih kontrolnih tačaka” za izbeglice i imigrante na spoljnim granicama u Italiji do sada uspostavljena dva takva punkta, a u Grčkoj samo jedan.

Takodje su naveli da je odluka da se medju članicama EU preraspodeli 160.000 ranije pristiglih izbeglica i migranata u Italiju i Grčku, jedva počela da se sprovodi, budući da je u druge članice EU prebačeno samo 272 imigranta.

Švedska ministarka za unutrašnje poslove Morgan Johanson je na konferenciji za novinare situaciju s izbeglicama u Švedskoj ocenila kao “dramatičnu” i ukazala na činjenicu da je tokom prošle godine u tu zemlju došlo 26.000 maloletnika, dok je samo u Stokholm stiglo 116.000 izbeglica.

Morgan Johanson je podvukla da cilj cele EU mora biti da se odmah zaustavi “autoput za imigrante” preko Grčke, Zapadnog Balkana i Srednje Evrope.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike