Evo kako jedan dečak prkosi Trampu na zidu između SAD i Meksika (foto)

Na zidu podignutom na granici između SAD i Meksika osvanula je ogromna fotografija dečaka koji je prikazan kako se, sa meksičke strane zida, pridržava za ogradu i izviruje preko nje, stvarajući utisak da bi ceo zid mogao da sruši kao od šale.

Džinovski portret dečaka, visokog čak oko 20 metara, delo je francuskog umetnika koji se potpisuje inicijalima „JR“, a njegova svrha je da se podstakne diskusija o imigraciji, prenosi danas AP.

Portret je postavljen na zabačenom delu zida u blizini graničnog prelaza Tekate, oko 64 kilometra jugoistočno od San Dijega.

Sa meksičke strane, čitave porodice su pohrlile sa obližnjih brda kako bi se fotografisale pored ovog umetničkog dela, dok je pogranična patrola upozorila posetioce da oslobode put za njihove patrole i da ništa ne prebacuju preko ograde.

Elmond Davantes iz Karlsbada u Kaliforniji fotografisao je dečaka sa strane SAD, uz komentar da će to skrenuti pažnju na problem imigracije na pozitivan način, dok su ljudi mahali jedni drugima sa obe strane zida.

Francuski umetnik zaslužan za ovaj portret već je slična umetnička dela postavljao širom sveta, od improvizovanih naselja u Parizu do vrhova zgrada u Rio de Žaneiru, a većina njegovih novijih radova fokusirana je na imigrante.

On je novinarima u sredu, kada je svečano otkriven najnoviji portret, rekao da ga je na ovaj projekat inspirisao san u kojem je jedno dete gledalo preko pograničnog zida.

„Kada sam se probudio, zapitao sam se o čemu li je taj dečak razmišljao. Mi znamo šta taj zid znači, kakve podele stvara, ali kad je reč o detetu – nisam imao odgovor“, rekao je.

Godinu dana kasnije, „JR“ je tražio savršeno mesto za svoj projekat, kada je primetio kuću u Tekateu nedaleko od pograničnog zida.

Tada je sa meksičkim prijateljem pokucao na vrata te kuće da se raspita za mogućnost lociranja svog projekta u toj oblasti, a u kući je ugledao jednogodišnjaka koji je zurio u njega i neodoljivo ga podsetio na dečaka iz sna.

Pitao je dečakovu majku da li može da ga fotografiše, a ona je pristala, znajući odranije za radove francuskog umetnika.

Ovo umetničko delo je otkriveno na zidu između Meksika i SAD u nedelji kada je američki predsednik Donald Tramp rekao da će okončati program koji omogućuje ostanak u zemlji mladim imigrantima koji su još kao deca ilegalno dovedeni u SAD, zaključuje AP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike