U trendu

Evropa zabrinuta: Iran da se vrati nuklearnom sporazumu

LONDON – Evropske zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom, pozvale su danas Iran da ne preduzima mere koje nisu u skladu sa sporazumom, a nakon što je Teheran najavio povećanje nivoa obogaćivanje uranijuma preko dogovorenog limita.

Nemačka je poručila da je izuzetno zabrinuta zbog najave Irana da je počeo da obogaćuje uranijum iznad limita od 3,67 odsto.

„Snažno apelujemo na Iran da prestane sa svojim aktivnostima i promeni one koje nisu u skladu sa obavezama“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Nemačke, prenosi Rojters.

Dodao je da je Berlin u kontaktu sa drugim potpisnicama sporazuma – Britanijom i Francuskom – kako bi se odlučilo o sledećim koracima.

Portparol britanskog Forin ofisa izjavio je da je Iran prekršio uslove nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i da mora neodložno da obustavi svoje aktivnosti.

„Dok Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno posvećeno sporazumu, Iran mora odmah da prekine sve aktivnosti koje nisu u skladu sa njegovim obavezama. U koordinaciji smo sa ostalim učesnicima sporazuma po pitanju narednih koraka po uslovima sporazuma“, rečeno je u Londonu.

Odluku Irana a poveća nivo obogaćivanja uranijuma danas je osudio i francuski predsednik Emanuel Makron. On je potez Irana kvalifikovao kao „kršenje“ sporazuma, rekao je neimenovani zvaničnik predsedništva Rojtersu.

Sa druge strane, iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif rekao je da sve mere koje je preduzeo Iran mogu biti povučene, ako evropske potpisnice sporazuma ispune svoje obaveze.

Zarif je na Tviteru napisao da je Iran preuzeo korake da bi zaštitio svoje interese u odnosu na „američki ekonomski terorizam“.

„Svi takvi koraci mogu biti povučeni jedino kroz E3 sporazum“ (nuklearni sporazum Irana i zapadnih sila), naveo je Zarif.

Sporazum sa Iranom potpisale su 2015. godine Nemačka, Francuska, Britanija, Rusija, Kina i SAD koje su se u međuvremenu jednostrano povukle i uvele Teheranu sankcije.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Prc Milojka. Nama je dozvoljeno da kršimo sporazum jer smo mi civilozovani Zapad i vi po svaku cenu ima da ga poštujete. Ajdeee…

Napišite komentar