najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evropska komisija optužila Varufakisa da laže

Evropska komisija danas je oštro demantovala navode bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa i optužila ga da laže da su međunarodni kreditori kontrolisali grčku poresku službu.

Varufakis je, prema procurelim snimcima s investitorske konferencije, rekao da je uz upad u kompjutere u sopstvenom ministarstvu, tajno radio na paralelnom monetarnim sistemu zato što zvanični sistem kontrolišu kreditori.

Portparolka Evropske komisije Mina Andreeva je rekla da su to “neutemeljene tvrdnje” koje podsećaju na “teoriju zavere”, i navela da je Generalni sekretarijat grčke vlade za javni prihod, koji se bavi poreskim obveznicima, “nezavisno telo koje je deo Ministarstva finansija”.

“Optužbe da je trojka kontrolisala Generalni sekretarijat su lažne i neosnovane. To jednostavno nije tačno”, rekla je Andreeva.

Evropska komisija više ne želi da se upušta u komentarisanje “takvih teorija zavera” već će se usredsrediti na budućnost zemlje, dodala je portparolka Komisije.U snimku telefonskog brifinga za investitore 16. jula, povodom njegove ostavke dan ranije, Varufakis je rekao da su on i njegov prijatelj koji je stručnjak za kompjutere, upali u kompjuterski sistem njegovog ministarstva što je bio prvi korak da naprave “paralelni bankarski sistem” za slučaj da grčke banke kolabiraju.

Najveća opoziciona stranka Nova demokratija danas je formalno zatražila od parlamentarnog odbora koji razmatra pakete pomoći Grčkoj da ispita Varufakisa s ciljem da se ustanovi da li je premijer Aleksis Cipras znao za njegove postupke.

Tužilaštvo je takođe prosledilo parlamentu dve odvojene tužbe koje su protiv Varufakisa podneli građani koji tvrde da je ozbiljno oštetio nacionalne interese neadekvatnim pregovorima s kreditorima. Po grčkom zakonu sve tužbe protiv poslanika mora ispitati parlament pošto poslanici uživaju imunitet, zbog čega je moguće glasanje i da li da se Varufakisu oduzme imunitet.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike