U trendu

FBI: Neredi na Kapitolu rezultat organizovane zavere

VAŠINGTON – Američki FBI pronašao je dokaz da su neredi u Kapitolu 6. januara bili rezultat organizovane zavere sa ciljem da se promeni ishod predsedničkih izbora na kojima je pobedio DŽozef Bajden, tvrde četiri sadašnja i bivša zvaničnika.

Iako su savezne službe uhapsile više od 570 osumnjičenih za nerede, FBI u ovom trentuku veruje da nasiljem nisu upravljale ultradesničarske grupe ili istaknuti članovi bivšeg predsednika Donalda Trampa, rekli su izvori Rojtersa, koji su učestvovali ili su bili obavešteni o istrazi.

„Između 90 i 95 odsto učesnika su pojedinci, a onda imate pet procenata grupa milicije koji su dobro organizovani. Nije postojao plan sa Rodžerom Stounom i Aleksom DŽonsom i svim ljudima koji upali u Kongres, da se uzmu taoci“, naveo je izvor.

Stoun je republički operativac-veteran, koji je sam sebe opisao kao „podli prevarant“ i DŽons, osnivač radio emisije i vebkasta koji je promovisao teorije zavere, dodaje Rojters i navodi da su obojica bliski saveznici Trampa i bili su umešani u Trampove akcije u Vašingtonu 5. januara, dan pre nereda.

Istražitelji FBI su otkrili da su ćelije demonstranata, uključujući i pristalice krajnjih desničarskih grupa, nameravali da upadnu u Kapitol.

Međutim, istražitelji nisu pronašli dokaze da je grupa imala ozbiljne planove šta da radi čak i ako upadne u Kongres, dodaje izvor.

Tužilaštvo je podnelo optužbe protiv 40 osumnjičenih kojima se na teret stavlja da su u nekoj meri učestvovali u planiranju napada na Kapitol.

Optužnica tereti jednog od lidera grupe Proud Boys da je regrutovao članove i pozivao ih da gomilaju pancire i drugu vojnu opremu dve nedelje pre napada na Kapitol.

On je navodno 6. januara poslao članove grupe sa planom da se podele u grupe i sa više lokacija uđu u Kapitol.

Do sada je više od 170 osoba optuženo za napad ili ometanje policijskog službenika, za šta je predviđenja kazna do 20 godia zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.