U trendu

Fico: Da je Srbija u EU, tenzije s Kosovom ne bi bile tako velike

Slovački premijer Robert Fico ocenio je nakon samita Evropske unije na Malti u četvrtak i petak da tenzije izmedju Beograda i Prištine ne bi bile tako velike da je Srbija u EU.

„Potvrdjuje se da proširenje EU ima značaj za stabilizaciju. Da je Srbija članica EU, ne bi se mogle očekivati baš ovako velike tenzije“, kazao je Fico, povodom zabrinutosti evropskih lidera zbog pogoršanja odnosa Beograda i Prištine, piše danas slovački list Pravda.

Premijeri zemalja Višegradske četvorke ocenili su nakon samita sa zadovoljstvom novi pristup EU migraciji kao korak u pravom smeru da se zaštite granice EU i zatvore migracijske trase u Evropu, za Poljsku, Češku, Slovačku i Madjarsku kao ključna da ostane zatvorena balkanska trasa.

„Dogovorili smo se da je interes EU da izveze migraciju tamo gde ona nastaje. Trasa Turska-Grčka je danas zatvorena. Tok migranata je tu minimalan. Veći rizik je Libija“, kazao je Fico.

Slovački premijer dodao je da cena za rešavanje migracije van teritorije EU može da bude visoka i finansijski i kadrovski, ali da je to ispravan put i Slovačka je spremna da solidarno da svoj doprinos, dok je poljska premijerka Beata Šidlo, zadovoljna što se na pregovarački sto nisu vratile izbegličke kvote, obećala da je Poljska spremna maksimalno da pomogne onim zemljama koje zaustavljaju migracijske tokove na granicama EU.

„Poljska je spremna da podrži vrlo ambicioznu migracijsku politiku EU. Poljska želi da učestvuje, reći ću i više: Poljska želi da bude u avangardi evropske solidarnosti sa onim zemljama kojima je ta humanitarna i politička saradnja potrebna“, kazala je nakon samita Beata Šidlo, javlja danas poljska privatna televizija TVN24.

Spremnost da pomogne zemljama koje kao brana na evropskim granicama sprečavaju da se migracijski talas prelije u EU izrazila je i Češka, a šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek je pred jučerašnju posetu Beogradu najavio da ga interesuje upravo to da čuje konkretne predloge kako sve Češka može da pomogne Srbiji u migracijskoj krizi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike