U trendu

Filadelfija će platiti 9,25 miliona dolara demonstrantima zbog ubistva Flojda

FILADELFIJA – Gradske vlasti Filadelfije saopštile su da će platiti 9,25 miliona dolara odštete da bi rešile grupnu tužbu koju su pokrenuli učesnici protesta za rasnu pravdu, a optužili su policiju u tom gradu da ih je zlostavljala na skupu 2020. godine posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Gradska vlada Filadelfije navela je da će isplata biti raspoređena na 343 tužioca, koji su zadobili navodne fizičke i emocionalne povrede tokom reagovanja policije na proteste zbog ubistva nenaoružanog Flojda, koje je počinila policija Mineapolisa, preneo je Rojters.

Grad će obezbediti i grant od najmanje 500.000 dolara za fond za besplatno savetovalište za mentalno zdravlje za stanovnike Zapadne Filadelfije, pretežno naseljene Afroamerikancima koji su bili žrtve policijskog nasilja, rekli su advokati tužilaca.

Na snimcima sa protesta se vidi kako policija Filadelfije koristi suzavac i biber sprej protiv gomile demonstranata koji su se okupili na auto-putu 1. juna 2020. godine.

Tužioci su takođe optužili policiju da je ispalila gumene metke u masu.

Protesti u Filadelfiji 2020. bili su među mnogima koji su održani nakon što se pojavio snimak na kojem se vidi policajac iz Mineapolisa kako je prikovao Flojdov vrat kolenom za zemlju oko devet minuta.

Fond za pravnu odbranu, jedna od organizacija koji zastupa tužioce, nazvao je poravnanje jednim od najvećih u istoriji Filadelfije.

Njujork je nedavno pristao da isplati milione dolara odštete demonstrantima koji su naveli da su pretrpeli zlostavljanje policije tokom demonstracije u tom gradu posle Flojdove smrti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar