U trendu

Filipini pod pritiskom dopunili zakon protiv pranja novca

MANILA – Predsednik Filipina Rodrigo Duterte potpisao je zakon u cilju jačanja borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koji je tražila međunarodna Radna grupa za finansijsku akciju, prenosi Rojters.

Zakon je usvojen u petak, pre 1. februara, što je bio uslov koji je radna grupa postavila da bi Filipine skinula sa sive liste na koju su stavljeni 2000. godine.

Dopunom zakona protiv pranja novca proširuju se ovlašćenja Saveta za borbu protiv pranja novca koji sada ima pravo da uvede finansijske sankcije protiv uvećavanja oružja za masovno uništenje i njegovog finansiranja. Savet sada takođe može da se prijavi za sudske pozive, naloge za pretres i zaplenu, a moći će i da kontroliše transakcije u koje su uključeni onlajn kazino operatori sa Filipina i brokerske firme koje posreduju u pojedinačnim transakcijama vrednijim od 131.800 evra (7,5 miliona pezosa).

Zakon je takođe najavio proširivanje saradnje države u međunarodnim istragama i krivičnom gonjenju lica umešanih u pranje novca, gde god da se ono odigralo.

Filipini su bili pod rizikom da se vrate na sivu listu Radne grupe za finansijsku akciju, što je moglo da odloži strane investicije i doznake od miliona Filipinaca koji žive i rade u inostranstvu. Kao rok za uvođenje amandmana na zakon o borbi protiv korupcije postavljen je 1. februar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.