najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Francuska Britaniji: Ako napustite EU, šaljemo vam izbeglice

Ako se Britanija na referendumu odluči za izlazak iz EU-a, Francuska će ukidanjem graničnih kontrola omogućiti migrantima da nastave put prema toj zemlji, a bankarima koji napuštaju London raširiće crveni tepih, rekao je francuski ministar Emanuel Makron.

“Kad se odnos prekine, migranti više neće biti u Kalu jer ih Francuska više neće zadržavati, a finansijski pasoši biće manje vredni”, rekao je Makron pre početka englesko-francuskog samita.

Dodao je da bi mogle da se pojave i prepreke u bilateralnoj trgovini, a i sporazum kojim se Britancima omogućuje da sprovode granične kontrole, kako bi neželjeni migranti ostali sa francuske strane Lamanša, mogao bi da padne u vodu, prenose strani mediji.

Povećanje britanske pomoći Parizu za izbeglice

Francuska je rekla da je London najavio povećanje britanske pomoći Parizu za izbeglice u Kalu “za dodatnih dvadesetak miliona evra”. “Britanski doprinos u aktuelnoj krizi iznosi više od 60 miliona… a dodaće se još 20”, rekao je francuski državnik za evropske poslove Harlem Desir za radio RFI. Pomoć će doneti “povećanju sigurnosti u području pristupa tunelu i povećanju sigurnosti u lučkoj zoni grada Kala, kao i borbi protiv krijumčara ljudima”.

Makron je podsetio na poziv britanskog premijera Dejvida Kamerona francuskim kompanijama da se premeste sa druge strane Kanala nakon što je Francuska 2012. povisila poreze, rekavši kako očekuje da bi nakon Breksita neki iz londonskog Sitija mogli ovaj put doći u Franucsku.

Dodao je i da misli kako će se kolektivna energija EU-a potrošiti na ‘odmotavanje’ postojećih veza, umesto na stvaranje novih, ukoliko britanski birači kažu “ne” članstvu u EU-u.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike