U trendu

Francuska: Krili ga od nacista, on im ostavio dva miliona evra

PARIZ – Austrijanac koji je pobegao od nacista tokom Drugog svetskog rata ostavio je testamenom veći deo svog bogatstva selu koje ga je čuvalo od optužnice godinama.

U pitanju je Erik Švam, koji je preminuo u 90. godini, a stanovnici Šambon-sir-Linjona na jugoistoku Francuske su bili iznenađeni kada su videli koliko novca im je ostavio.

Predsednik opštine Šambon-sir-Linjon Žan-Mišel Ejro odbio je da kaže koliko novca je ostavljeno, jer se i dalje prebrojava, ali jedan od naslednika Austrijanca rekao je lokalnom sajtu da se susreo sa Švamom i njegovom suprugom da razgovaraju o poklonu, i otkrio da je u pitanju suma od oko dva miliona evra, prenosi Si-Bi-Es njuz.

„Ovo je velika suma novca za selo“, rekao je Ejro za AFP.

Švam i njegova porodica su stigli 1943. godine i bili su sakriveni u školi do 1950. godine.

On se kasnije oženio Francuskinjom iz okoline Liona, gde su živeli, a Ejro je rekao da je Švam zamolio da se novac ostavi za edukaciju i inicijative mladih, posebno u školama.

Oko 2.500 Jevreja je bilo sakriveno u ovom selu, pa je izraelski Jad Vašem holokaust memorijalni centar nazvao Šambon-sir-Linjon „pravednicima među narodima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.