U trendu

Francuska: Makron je pozvao Zarifa na samit G7

BIJARIC – Francuska je pozvala iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa na samit G7 kako bi pokušala da smanji tenzije oko nuklearnog programa Irana, rekao je danas neimenovani visoki francuski zvaničnik.

Kako je objasnio, francuski predsednik Emanuel Makron odlučio je da pozove Zarifa u Bijaric posle sinoćne večere sa liderima G7 u tom francuskom gradu.

Na toj večeri, kako se navodi, došlo je do napetih razgovora o tome kako se postaviti prema iranskim nuklearnim ambicijama posle povlačenja američkog predsednika Donalda Trampa iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

Makron se u petak već sastao sa Zarifom i odlučio je da ga ponovo pozove u Francusku, ovog puta u Bijaric.

Ovaj zvaničnik nije isključio novi sastanak Makrona i Zarifa koji je danas razgovarao sa šefom francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijanom..

Na pitanje da li je Bela kuća bila obaveštena o poseti, francuski zvaničnik je rekao da oni „rade po svojim pravlima“, ali je primetio da su Makron i Tramp juče razgovarali dva sata, između ostalog i o Iranu.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da Francuska smatra da je važno da se sa Zarifom razgovara kako bi se zadržale bliske pozicije i smanjile tenzije.

Dodao je da se američka delegacija u Bijaricu neće sastati sa Zarifom i da Francuska radi „u punoj transparentnosti sa SAD i evropskim partnerima“.

(Tanjug)

Napišite komentar