U trendu

Francuska povlači ambasadora iz Italije zbog „napada“

PARIZ – Francuske vlasti saopštile su danas da su odlučile da povuku na konsultacije ambasadora u Rimu Kristijana Masea zbog „napada bez presedana iz Italije“, javlja Ansa, navodeći da je to saopšteno iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Francuska je već nekoliko meseci meta neosnovanih napada koji se ponavljaju i nečuvenih izjava“, saopšteno je iz francuskog ministarstva, prenosi Rojters.

Navodi se da Francuska ovakve napade iz Italije nije videla još od Drugog svetskog rata.

„Jedno je ne slagati se, a drugo manipulisati odnosom zarad izbornih ciljeva“, piše u saopštenju.

Rojters ocenjuje da su dvojica potpredsednika italijanske vlade – Mateo Salvini iz desničarske Lige i Luiđi di Majo iz populističkog antisistemskog Pokreta pet zvezdica, kritikovali predsednika Francuske Emanuela Makrona u vezi s više gorućih pitanja.

„Sve ove akcije stvaraju ozbiljnu situaciju koja nameće pitanja u vezi s namerama italijanske valde prema Francuskoj“, navodi se u saopštenju.

Direktan povod za odluku o povlačenju ambasadora na konsulatcije bile su „provokacije“ italijanskog vicepremijera Di Maja, koji je u utorak na Tviteru objavio da je s poslanikom Pokreta pet zvezdica Alesandrom Di Batistom „skoknuo“ do Francuske kako bi se sastali sa „vođom ‘žutih prsluka’ Kristofom Šalensonom i kandidatima na izborima za Evropski parlament liste RIC Ingrid Levavaser“.

„Vetar promene prešao je preko Alpa“, poručio je Di Majo tada na ovoj društvenoj mreži.

Iz Ke d’Orseja je ovaj njegov potez juče ocenjen kao „neprihvatljiva nova provokacija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.