U trendu

Francuski ministar: Neprimereno sam se poneo prema novinarki

Francuski ministar finansija Mišel Sapen priznao je danas da se neprimereno poneo prema jednoj novinarki, svega par dana nakon što je potpredsednik donjeg doma parlamenta zbog seksualnog skandala morao da podnese ostavku.

Sapen je rekao da mu je žao zbog onoga što je uradio, ali insistira na tome da se njegov postupak nikako ne može uporediti sa „ozbiljnim delima uznemiravanje ili seksualnog zlostavljanja“, prenose agencije.

„Tokom putovanja u Davos, u januaru 2015. godine, pred oko 20 ljudi, prokomentarisao sam odeću jedne novinarke i stavio sam joj ruku na leđa“, rekao je Sapen u saopštenju.

On na taj način delimično demantuje opis tog događaja koji su dvoje francuskih novinara iznelo u nedavno objavljenoj knjizi.

Novinari Stefani Marto i Aziz Zemuri tvrde da je ministar Sapen tesnu odeću neimenovane novinake, koja se sagla da uzme olovku, prokomentarisao rečima „Pa šta ja to vidim ovde“ i povukao lastiš njenog donjeg veša koji je provirio iz odeće.

„Nije bilo ničeg agresivnog ili seksualnog u mom ponašanju, ali sama činjenica da je ona šokirana, pokazuje da su moj komentar i gest bili neprikladni i zato mi je stvarno žao“, rekao je Sapen u izjavi Rojtersu.

Ova izjava je usledila dan nakon što je Deni Bopin napustio funkciju potpredsednika francuske skupštine zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

Stotine francuskih političarki osudile su seksualno zlostavljanje „na marginama moći“, koje su nazvale „mafijaški kod ćutanja koji omogućava da ovakvo ponašanje prolazi nekažnjeno“.

Pre pet godina, kada je zbog seks skandala Dominik Stros-Kan podneo ostavku na mesto šefa MMF-a, pokrenute su brojne debate o seksualnom zlostavljanju koje nije prijavljeno ili prolazi neprimećeno u samom vrhu francuske vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.