U trendu

Francuski sud oslobodio Erbas i Er Frans krivične odgovornosti za pad aviona 2009.

Francuski sud oslobodio je danas kompanije Erbas i Ar Frans odgovornosti za ubistvo u slučaju pada putničkog aviona 2009. godine koji je leteo od Rija de Žaneira za Pariz, što je izazvalo gnev ljudi čiji su najmiliji stradali u toj katastofi posle koje su usledile promene u oblasti bezbednosti vazduhopolova.

Kako piše Asošijeted pres, nekima su suze grunule na oči a neki su zabezeknuto slušali u tišini dok je predsedavajući sudija čitao odluku koja je nanela razorni poraz porodicama 228 žrtava katastrofe. Oni su se 13 godina borili da ovaj slučaj dođe do suda.

Tročlano sudsko veće smatralo je da nema dovoljno dokaza da se uspostavi direktna veza između odluka dvaju kompanija i pada aviona.

Zvanična istraga je pokazala da je više uzroka dovelo do nesreće, uključujući grešku pilota i stvaranje leda na eksternim senzorima.

Premda sud nije utvrdio da kompanije snose krivičnu odgovornost, jeste zaključio da su Erbas i Er Frans odgovorni za štetu po osnovu građanskog prava, pa im je naredio da porodicama pogunulih plate odštetu.

Nije rečeno koliko će kompanije morati da plate, ali će se to utvrditi naknadno, u septembru. Da su proglašene krivično odgovornim, svaka od dve kompanije bi morala da plati kaznu u iznosu do 225.000 evra.

Avion tipa A330-200 nestao je sa radara usred oluje nad Atlantskim okeanom 1. juna 2009. godine sa 216 putnika i 12 članova posade. Tek dve godine kasnije je olupina pronađena na dnu okeana, na dubini od oko 4.000 metara, zajedno sa crnim kutijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.