U trendu

Fudžimori opet u zatvoru, obećava političku borbu

LIMA – Liderka peruanske opozicije Keiko Fudžimori, koja je danas vraćena u zatvor na izdržavanje nove kazne od 15 meseci zbog korupcije i pranja novca, objavila je video snimak u kojem navodi da se protiv nje sprovodi progon i obećava političku borbu i da će okončati ćutanje u slučaju za koji je optužena.

Sud je naredio njeno zatvaranje dok tužilaštvo nastavlja istragu u slučaju protiv nje.

Fudžimori je već provela 13 meseci u zatvoru, ali je Ustavni sud Perua u novembru naredio njeno puštanje na slobodu, a tužilaštvo se žalilo na tu odluku, prenosi Rojters.

Fudžimori, ćerka bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija koji je u zatvoru, nije zvanično optužena.

U video snimku, objavjenom na Fejsbuku, Fudžimori je rekla da će „na politički način odgovoriti na politički progon“.

Rojters navodi da je njena poruka značajan preokret u njenoj strategiji, s obzirom na to da je u novembru navela da će se povući i posvetiti poodici, a sada obećava da će se agresivnije braniti, politički i javno.

„Ovo nije pravda. Kao žena, supruga, majka, pokazaću svu snagu koju imam“, navela je Fudžimori.

Ona je dodala da će njen suprug tražiti podršku od stranih vlada i organizacija za njeno puštanje na slobodu.

Tužilaštvo je sumnjiči da je uzela novac od brazilske kompanije Oderbreht za finansiranje predsedničke kampanje, dok je prikazivala da taj novac potiče iz drugih izvora.

Odebreht je priznao da je podmićivao veliki broj političara širom Južne Amerike, a tri bivša predsednika Perua osuđena su na zatvorske kazne zbog veza sa tom kompanijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.