U trendu

Gabrijel: Otkazivanje sastanka za žaljenje,ali ne katastrofa

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel izjavio je da bi bilo „za žaljenje“ ukoliko bi izraelski premijer Benjamin Netanijahu njihov danasnji sastanak otkazao zbog Gabrijelove namere da razgovara sa predstavnicima nevladine organizacije „Razbijanje tišine“ (Breaking the Silence).

Gabrijel je rekao da je razgovor sa takvim organizacijama „potpuno normalan“, prenosi AP.

Izraelski zvaničnici su saopštili da je Netanjahu zapretio da će otkazati sastanak sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Zigmarom Gabrijelom, ukoliko se on sastane sa predstavnicima „Razbijanja tišine“.

Portparol nemačkog ministarstva je ranije najavio da bi Gabrijel u Izrealu trebalo da se sastane sa organizacijama „civilnog društva“, ali nije naveo kojim, dok su izraelski mediji preneli da će se sastati sa organizacijom „Razbijanje tišine“ koja sakuplja svedočenja izraelskih veterana o vojnom tretmanu Palestinaaca na Zapadnoj obali, prenosi Rojters.

Gabrijel je u izjavi za nemačku televiziju ZDF rekao da je o mogućnosti otkazivanja susreta sa Netanijahuom čuo od izraelskih medija.

On je dodao da bi bilo „nezamislivo“ da otkaže svoje razgovore sa nevladinim sektorom ako se i Netanijahu sastaje sa kritičarima vlade u Nemačkoj.

Gabrijel je, međutim, dodao da otkazivanje sastanka sa Netanijahuom ne bi bilo „katastrofa“ i da ne bi izmenilo njegov odnos sa Izrelom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.