U trendu

Gejts tvrdi da je pandemija mogla da se izbegne, evo koga krivi za katastrofu

Bil Gejts je prognozirao da se svet se neće vratiti u normalu do kraja 2022. godine, ali da je svetska katastrofa mogla da bude izbegnuta da su svetski lideri na samom početku pandemije uložili u testiranje, smatra filantrop i milijarder Bil Gejts.

Gejts je ocenio da bi, da je međunarodna zajednica “investirala” na samom početku, ovaj obim pandemije bio izbegnut.

“Imamo rizik i po malo cenu, uz malu investiciju, smo mogli da izbegnemo ovaj problem. Te investicije nisu uložene. A jedna od njih je bila ideja da se bolest brzo dijagnostifikuje”, rekao je on.

“Srećom, tehnologija po imenu PCR dozvoljava nam da testiramo, vrlo precizno, i da smo u ranoj fazi pandemije testirali dovoljno ljudi a onda stavili u karantin one pozitivne, mogli ste da izbegnete ovaj eksponencijalni rast koji vas je primorao da toliko toga zatvorite”, dodao je Gejts.

Gejts smatra i da su se neke zemlje uspešno izborile sa virusom poput Australije, Južne Koreje, Novog Zelanda ali da “nažalost, većina Evrope, Južne Amerike pa čak i SAD nije, pa smo se našli u neverovatnom problemu”.

“Trebalo je unapred da investiramo i to ne bi bilo toliko skupo. Čak i kada nas je epidemija udarila, imali smo priliku, samo da su se lideri obratili pravim naučnicima i rekli ‘hej, a ovo testiranje i izolacija?” – zemlje bi prošle mnogo bolje”, rekao je Gejts i dodao da je pandemija sada svima poslužila kao dobra lekcija.

Gejts veruje i da će se svetska zdravstvena zajednica sada toliko poboljšati da će uspeti da iskorene grip, malariju i dečju paralizu.

“Mislim da ćemo sada investirati kako se ovo ne bi ponovo dogodilo i mnogo tih investicija će nam dati nove alatke da poboljšamo zdravlje. Ne samo kada se pojavi neka pandemija, već i da se otarasimo bolesti poput gripa, malarije, dečje paralize i nekoliko drugih”, rekao je on.

“Jedina dobra stvar je što je kraj na vidiku. Imamo vakcine, koje su gotovo sve efikasne, tako da konačno izlazimo iz ovog mraka i vidimo svetlo na kraju tunela”, rekao je suosnivač Majkrosofta i

“Ovo je ogromna tragedija. Možemo da izračunamo ekonomsku cenu ali verovatno nikada nećemo moći da izmerimo gubitak učenja, patnju zbog restrikcija koje su uvedene kako broj mrtvih ne bi bio još veći”, rekao je on poljskoj televiziji TVN24, gde je predstavljao svoju knjigu “Kako izbeći klimatsku katastrofu”.

Gejts je dao više od 1,8 milijardi dolara za borbu protiv kovida 19 od početka pandemije, podsetio je Dejli mejl.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.