Gradjevinski investitor i rijaliti zvezda na čelu SAD

Sledeći, 45. predsednik SAD Donald Tramp stekao je bogatstvo kao gradjevinski investitor, a širu slavu je stekao kao učesnik i producent rijaliti emisije „Šegrt“ (The Apprentice).

Milijarder koji je noćas šokirao SAD i svet pobedom nad kandidatkinjom demokrata Hilari Klinton, i ranije je pokazivao političke ambicije, ali je u politici privukao veću pažnju tek prošle godine kada je najavio kandidaturu za predsedničku nominaciju Republikanske partije.

Tramp je posle izbora Baraka Obame za predsednika 2008. bio jedan od najistaknutijih protagonista osporavanja krštenice prvog crnog predsednika SAD, s tvrdnjom da Obama nije rodjen u toj zemlji, te da ne može biti ni američki predsednik.

Rodjen 1946. u Njujorku, završio je vojnu školu gde su ga roditelji upisali kako bi nekako kanalisali njegovu energiju. „Vorton skul of fajnens“ na Univerzitetu Pensilvanije završio je 1968. Tokom studiranja je izbegao regrutovanje za rat u Vijetnamu pozivajući se na studije, a posle diplomiranja je našao medicinski razlog da ne bi išao u rat.

U velike profitabilne gradjevinske projekte se uključio 1971. nastavljajući očev posao, a 1980. je otvorio Grend Hajat čime je postao jedan od najpoznatijih njujorških gradjevinskih investitora.

Trampovo poslovanje je dovedeno u pitanje 1973. kada je vlada podnela žalbu protiv njega i njegovog oca zbog diskriminacije stanara na osnovu rase.

Početkom osamdesetih se uključio u poslove s kockarnicama u Atlantik sitiju, ali je tu imao više neuspeha. Njegov najveći takav projekat, kockarnica „Tadž Mahal“, posle više bankrotstva, konačno je zatvoren u oktobru ove godine.

Bio je i vlasnik aviokompanije, a poseduje i niz golf terena širom sveta.

Tramp je imao udeo u vlasništu priredbi za Mis univerzum i Mis SAD, a širu slavu je stekao 2004. nastupajući i producirajući rijaliti „Šegrt“.

Prvi put je političke ambicije izneo 1988. kada je razmatrao kandidaturu za predsednika, a spekulisalo se da bi mogao biti potpredsednički kandidat republikanca Džordža Buša starijeg koji je te godine pobedio na izborima. Kandidaturu za predsednika SAD preko Reformske partije najavio je 1999, ali se povukao posle slabih rezultata na strančkim izborima.

Prošle godine je najavio kandidaturu za predsedničku nominaciju Republikanske partije, ali mu skoro niko nije davao nikave bitnije šanse da pobedi mnogo iskusnije konzervativne političare koji su se uključili u trku, a kamoli da pobedi na prededničkim izborima kandidatkinju demokrata Hilari Klinton.

Tramp je, medjutim, tokom stranačkih izbora polako izbacivao iz trke druge kandidate uprkos svom nekonvencionalnom, često razmetljivom nastupom, ali i nizom uvreda na račun svojih protivnika i kritičara.

Forbs procenjuje njegovo bogatstvo na 3,7 milijarde dolara, a Blumberg na tri milijarde dolara, mada je sam Tramp naveo da ima skoro devet milijardi dolara.

Tramp ima petoro dece iz tri braka. Sada je oženjen Melanijom (46), dizajnerkom nakita i bivšom manekenkom, poreklom iz Slovenije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike