U trendu

Gradonačelnik predstavio rešenje spomen obeležja

BANJALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković predstavio je danas konačno idejno rešenje za Centralno spomen-obeležje poginulim i nestalim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Stanivuković je poručio da je ovo proces koji niko ne može zaustaviti.

„Ovo je poslednji, ali možda i najbolji trenutak kada treba ovo da učinimo, prema tome, kocka je bačena. Odluke su donesene i nema nazad, te naglašavam da nema toga ko ovaj proces može da zaustavi. Ovo je trenutak koji smo dugo čekali i dugo najavljivali“, rekao je Stanivuković, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Grada.

Podsetio je da je Grad 9. januara doneo odluku o raspisivanju međunarodnog javnog poziiva, simbolično, na 30 godina postojanja Republike Srpske, te da je sada ambicija da se sa izgradnjom spomen – obeležja započne već ove godine.

„Naša ambicija je da na leto završimo projekat koji se kreira na osnovu idejnog rešenja, a kada se to uradi, onda ćemo raspisati javnu nabavku za izvođenje radova. Naša definitivna ambicija jeste da gradnju ovog monumentalnog spomen-obeležja započnemo ove godine“, rekao je gradonačelnik.

On je pozvao predstavnike republičkih institucija i sve ključne političke faktore u Republici Srpskoj, da se oko ove ideje ujedine.

Poručio je da je lokacija izabrana i da će se Centralno spomen-obeležje graditi u centru grada, kao i da je jedina lokacija za koju ne postoje nerešeni imovinski odnosi Krašov parking.

Rekao je da je simbolički koncept ovog rešenje višeslojan, te da se glavni koncept samog spomenika oslanja na stub kao simbol večnosti.

„Stub u ovom smislu simboliše vojnika koji stoji uspravno, a svi stubovi zajedno simbolizuju uspinjanje boraca koji su živote dali za Republiku Srpsku u večnost. Jedan od motiva je i motiv crvke, te i sveto drvo tisa, koje simbolizuje otadžbinu oko koje su okupljeni borci koji su svojim telima branili našu otadžbinu“, rekao je Stanivuković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.