U trendu

Grasijela Gati Santana prva žena na čelu Mehanizma

HAG – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenovao je sudiju Grasijelu Gati Santanu iz Urugvaja za novog predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) na mandat od dve godine.
Sudija Santana je prva žena koja je imenovana za predsednika Mehanizma, navodi se u saopštenju te institucije.
Ona je sudija Mehanizma više od jedne decenije, a u tom svojstvu pozvana je da obavlja funkcije u raznim pravosudnim stvarima, uključujući i funkciju sudije žalbenog veća u predmetu Karadžić i sudije pretresnog veća u predmetu Kabuga koji je u toku.
Takođe, ona je od 2016. godine aktivno uključena kao pravosudni član Komisije za pravila Mehanizma.
Zajedno sa svojom službom kao sudija u Mehanizmu ona donosi u Predsedništvo veliko iskustvo radeći kao istaknuti sudija, pravnik i profesor u Urugvaju.
Nakon što se pridružila urugvajskom pravosuđu 1992. godine, raspoređena je u nekoliko tamošnjih sudova. U februaru 2016. imenovana je za sudiju Apelacionog suda u krivičnim stvarima.
Osim toga ona je od 2016. do 2017. godine bila aktivno angažovana na primeni novog urugvajskog Zakona o krivičnom postupku, a od marta 2021. je predsednik Udruženja sudija za prekršaje Urugvaja.
Takođe je radila pred Međuameričkom komisijom za ljudska prava i predaje na Univerzitetu Montevideo, Univerzitetu Empresa i Urugvajskoj školi pravosuđa.
Ona će preuzeti dužnost od sudije Karmela Ađiusa sa Malte, koji je bio predsednik Mehanizma od januara 2019.
Nakon imenovanja sudija Gati Santana je izrazila najdublju zahvalnost sudiji Ađijusu na njegovom angažmanu kao predsednika Mehanizma, a posebno na izuzetnom napretku koji je Mehanizam postigao pod njegovim rukovodstvom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar