najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Grčka da otplaćuje dug zadržavanjem izbeglica

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je da bi za Evropu bilo bolje da se dogovori da Grčka otplaćuje dug evropskim poveriocima tako što bi zadržala migrante na svojim ostrvima uz tursku obalu i brinula tamo o njima, umesto da plaća Turskoj da zadrži izbeglice.

“Kategorično nisam za to da se Turskoj daju milijarde evra da zadrži migrante na svojoj teritoriji. Jer Turska nije ni sposobna, niti ima volje da sa tim migrantima bilo šta uradi. Bolja mogućnost je da se za izbeglice pobrine Grčka i to u izbegličkim logorima na ostrvima u Egejskom moru. A za to bi otpisivala deo svojih dugova evropskim poveriocima”, kazao je Zeman u razgovoru koji je danas emitovala češka privatna televizija Prima.

Zeman je ocenio da nije potrebno izbacivati Grčku iz Evropske unije, ali da bi trebalo da bude isključena iz evrozone.

“Evropi kao EU bez Grčke ne bi bilo bolje, ali evrozoni bi. Grčka je u evrozonu ušla na prevaru a još ni ne plaća dugove”, rekao je češki predsednik.

Zeman je ocenio da je naivno da bi se izbeglice i imigranti pokorno vraćali na Balkan i upozorio da Češka mora u saradnji policije i armije da obezbedi da imigranti uopšte ne udju na njenu teritoriju jer bi prošli u Nemačku, ali Nemačka bi ih kasnije vratila Češkoj.

Dodao je ipak, da još nema potrebe da Češka sada zatvori svoje granice.

“U Češku dolazi oko 10 ljudi nedeljno. Ukoliko to skoči, prema mojima informacijama češka policija i armija su u stanju da zatvore granice u roku od šest sati a zelene granice za dva dana”, kazao je Zeman.

Po oceni češkog predsednika, neverovatno je da bi umesto sadašnje balkanske trase izbeglice kao novu rutu mogle da odaberu put preko Crnog mora, Ukrajine, Rusije,  Belorusije i Poljske.

Miloš Zeman predvidja da će Evropu ove godine zahvatiti jednako masovni migracijski talas kao prošle godine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike