U trendu

Grčka: Potpredsednik Vrhovnog suda podneo ostavku zbog spora oko izbora

ATINA – Potpredsednik Vrhovnog suda Grčke Hristos Canerikos podneo je danas ostavku zbog pravnog spora oko pokušaja vlade da zabrani ekstremno desničarskoj Grčkoj partiji učešće na parlamentarnim izborima narednog meseca.
Sudija Canerikos, jedan od 10 potpredsednika u sudu, podneo je ostavku nakon što je vlada predstavila dopunski nacrt zakona u parlamentu koji ima za cilj da Grčkoj partiji zabrani da učestvuje na izborima 21. maja, preneo je AP.
Grčku partiju je pre dve godine osnovao bivši poslanik ekstremno desničarske stranke Zlatna zora, koji se nalazi u zatvoru.
Parlament je u februaru odobrio amandman kojim joj se zabranjuje da kandiduje svoje članove na izborima.

Stranka je prošle nedelje imenovala novog lidera kako bi pokušala da zaobiđe zabranu, što je navelo vladu da podnese novi amandman kojim se proširuje obim zabrane.

Vlada je, takođe, pozvala Vrhovni sud da održi plenarnu sednicu na kojoj bi se razmatrala zabrana, umesto da to učini na redovnoj sednici.

Canerikos se javno usprotivio novom amandmanu, opisujući ga kao mešanje vlade u pravosuđe.
Učešće Grčke partije moglo bi da ima značajan uticaj na izbore 21. maja, jer istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se ne očekuje apsolutni pobednik.

Premijer Kirijakos Micotakis, čija partija desnog centra Nova demokratija vodi u anketama, pokušava da osvoji drugi mandat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar