Gulen traži od Vašingtona da odbaci zahtev Turske

Foto: Beta

Propovednik Fetulah Gulen, suparnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, pozvao je SAD da odbaci zahtev Turske za njegovo izručenje.

Ankara Gulena koji živi u izgnanstvu u SAD od 1999, smatra podstrekačem neuspelog puča u Turskoj.

U saopštenju Gulen je ocenio kao „smešne“ izjave turskog predsednika Erdogana i premijera Binalija Jildirima da je on organizator pokušaja vojnog državnog udara u Turskoj.

„Erdogan je još jednom pokazao danas da je spreman na sve da učvrsti svoju vlast i progoni one koji ga kritikuju“, napisao je Gulen koji živi u američkoj državi Pensilvanija.

Erdogan je juče nastavio sa čistkama i otpustio ili suspendovao brojne ljude u obrazovanju i u medijima koje smatra bliskim Gulenu, posle vojske, policije i pravosudja.

„Pozivam američku vladu da odbaci sve napore čiji je cilj da se zloupotrebi procedura izručenja da bi se sprovodile političke vendete. Smešno je, neodgovorno i netačno nagoveštavati da ja imam bilo kakvu vezu sa tim užasnim propalim državnim udarom“, napisao je Gulen.

On je već ranije negirao da ima bilo kakvu vezu sa pučom u Turskoj.

Fetulah Gulen je duhovni vodja pokreta Hizmet koji zagovara umereni islam u više desetina zemalja, a koji vlasti u Ankari smatraju terorističkim pokretom.

Turski premijer je juče rekao u Parlamentu da je njegova vlada poslala u SAD-u četiri dosjea i tražila izručenje Gulena.

„Nemojte više da štitite tog izdajicu, glavnog teroristu“, rekao je Jildirim u turskom parlamentu.

Bela kuća je saopštila da je predsednik SAD Barak Obama juče razgovarao o turskom zahtevu za izručenje s Erdoganom, i da je tom prilikom ponudio pomoć Vašingtona u istrazi oko neuspelog puča.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da se dokumenti koje je Ankara poslala razmatraju u svetlu sporazuma o ekstradiciji koji postoji tri decenije izmedju Turske i SAD. On je rekao da Gulen uživa zaštitu po zakonu.

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je u ponedeljak da izručenje Gulena nije moguće bez dokaza koje su turske vlasti dužne da daju.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar