U trendu

Gutereš pozvao donatore da pomognu Pakistanu u sanaciji posledica poplava

ŽENEVA – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je, na konferenciji u Ženevi za pomoć Pakistanu u saniranju posledica katastrofalnih poplava, pozvao donatore da pruže novčanu podršku za obnovu te zemlje za šta je, prema procenama, potrebno više od 16 milijardi dolara.

Gutereš je, na otvaranju konferencije, ukazao da ceo svet mora da se angažuje u finansijskoj podršci Pakistanu za obnovu zemlje posle poplava, naglašavajući da je prirodna katastrofa nastala zbog klimatskih promena, a da na svetskom nivou još nije pronađeno rešenje za pomoć zemljama u razvoju po tom pitanju.

Pakistanu je potrebno osam milijardi dolara inostrane pomoći u naredne tri godine za obnovu zemlje od prošlogodišnjih katastrofalnih poplava, rekao je
pakistanski premijer Šehbaz Šarif na konferenciji.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je Pariz spreman da podrži Pakistan u pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama za dobijanje pomoći za sanaciju posledica poplava.

Francuska će nastaviti da pruža stručnu, kao i finansijsku pomoć Pakistanu u sanaciji, rekao je Makron u video obraćanju.

Pakistan i UN održavaju konferenciju u Ženevi u cilju prikupljanja finansijskih sredstava za obnovu zemlje.

U poplavama u Pakistanu prošloga leta poginulo je najmanje 1.700 ljudi, a oko osam miliona je raseljeno, podsetio je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.