U trendu

Gutereš traži obnovu mirovnih pregovora u Jemenu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je zaraćene strane u Jemenu da „vaskrsnu“ mirovne pregovore, kako bi se okončale patnje civila, prenosi AFP.

„Kao što znate ja sam katolik, a katolici veruju u vaskrsnuće. Tako da ako su pregovori mrtvi, oni mogu da vaskrsnu. A verujem da to mogu iz jednog jednostavnog razloga, a to je patnja civila u Jemenu“, rekao je Gutereš novinarima, tokom posete prestonici Saudijske Arabije i dodao da mu „tolika patnja slama srce“.

Kako se navodi, hiljade ljudi je poginulo u Jemenu, a milioni njih se bore sa glađu, skoro dve godine nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom podržala jemensku vladu i zaustavila Huti pobunjenike, koje podržava Iran.

Huti su saveznnici nekadašnjih pripadnika bezbednosnih snaga, lojalnih bivšem predsedniku Ali Abdulahu Salehu.

Do sada je propalo sedam primirja između pobunjenika i vlade, a UN stalno pozivaju na prekid vatre kako bi mogle da dostave humanitarnu pomoć.

Gutereš je u Saudijsku Arabiju doputovao iz Turske, a danas će biti u Dubaiju gde će prisustvovati Samitu svetskih vlada, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.