najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Guverner Kalifornije potpisao zakon o “pravu na smrt”

Kalifornija će postati peta savezna država u kojoj će neizlečivi bolesnici imati pravo da legalno okončaju život bez mučenja upotrebom preparata koje propišu lekari, javile su danas agencije.

Prethodno je eutanazija ozakonjena u Oregonu, Vašingtonu, Montani i Vermontu.

Guverner Kalifornije Džeri Braun saopštio je da je potpisao zakon koji omogućava lekarima da odobre eutanaziju, javio je Asošijeted pres.

“Morao sam da razmislim sa čim bih se ja suočio u mom životu. Ne znam sta bih radio ako bih umirao dugo i bolno. Međutim, siguran sam da bi bilo pogodno iskoristiti mogućnosti koje daje ovaj zakon. I neću da lišavam druge tog prava”, rekao je on a prenosi Rojters.

Zakon omogućava lekarima da teško obolelim pacijentima kojima nije ostalo više od šest meseci života prepišu smrtonosnu dozu lekova.

Odluka guvernera usledila je posle višemesečne debate kalifornijskog društva na različitim nivoima, a 11. septembra dokument “O pravu na smrt” odobrili su senat i donji dom kalifornijskog parlamenta.

Odredbe zakona, koji će stupiti na snagu od sledeće godine, podudaraju se sa pristupom iz zakona u Oregonu od 1997. godine, prema kojima lekar ne učestvuje neposredno u eutanaziji, ali ima pravo da prepiše medicinska sredstva koja izazivaju smrt ukoliko se još dva lekara saglase da je pacijentu ostalo još samo šest meseci života i da su u stanju da ispravno rasuđuju.

AP podseća na slučaj 29-godišnje stanovnice Kalifornije Britani Mejnard, bolesne od raka mozga, koja je odlučila da se preseli u Oregon kako bi okončala život.

Odluka kalifornijskih vlasti doneta je uprkos snažnom protivljenju nekih verskih i grupa za zaštitu prava osoba sa invaliditetom, a protivnici je smatraju ozakonjenjem samoubistva, navode agencije.

Rojters prenosi i mišljenja da bi osiguravajuće kompanije mogle da koriste priliku da siromašnim pacijentima nude plaćanje preparata za okončanje života, umesto skupog lečenja koje bi moglo da im spasi život.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike