U trendu

Gvaido položio zakletvu u parlamentu usred parlamentarne krize u Venecueli

Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido i poslanici koji ga podržavaju ušli su danas u parlament gde je on položio zakletvu kao samoproglašeni privremeni predsednik te institucije.

Oni su nakon što su ušli počeli da pevaju venecuelansku himnu.

„Ovo pokazuje šta se može dogoditi kad smo ujedinjeni“, povikao je Gvaido.

Ubrzo nakon toga nestala je struja u zgradi, ali poslanici su nastavili da viču u mikrofone koji nisu radili, proglašavajući Gvaida predsednikom parlamenta.

Gvaido je zatim položio zakletvu, proglasivši se za privremenog predsednika te institucije, jedine institucije pod kontrolom opozicije. On je se zakleo „u ime Venecuele“ tražeći „rešenje krize“.

Poslanik Luis Para, rival Huana Gvaida, pre dva dana se sam proglasio za predsednika parlamenta Venecuele, mesto koje je Gvaido mislio da će ponovo osvojiti.

Opozicija lojalna Gvaidu, kojeg je oko 50 zemalja priznalo za prelaznog predsednika Venecuele, saopštila je da se Para sam proglasio bez glasanja i kvoruma i da to smatra „parlamentarnim pučom“.

Opozicija u Venecueli suočena je sa najvećim testom, pošto su poslanici podržani od vlade najavili da preuzimaju kontrolu nad onim što su pristalice Guaida opisali kao poslednju demokratsku instituciju u zemlji.

Guaido je prošle godine bio predsednik Nacionalne skupštine i koristio ga je kao svoju platformu za sticanje medjunarodnog priznanja. Očekivalo se da će u nedelju biti izabran za lidera zakonodavne vlasti, ali je blokiran zajedno s još nekoliko poslanika u parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.