U trendu

Gvineja: Oprečne izjave o situaciji u zemlji

KONAKRI – Vojnici koji su izveli pobunu u danas u glavnom gradu Gvineje izjavili su u kratkom obraćanju na državnoj televiziji da su poništili ustav i raspustili vladu u toj zapadnoafričkoj državi.

Međutim, Ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad na predsedničku palatu odbijen, preneo je Rojters.

Žestoka pucnjava izbila je jutros u blizini predsedničke palate u Konakriju, a nekoliko izvora je navelo da iza nemira stoji elitna jedinica nacionalne vojske koju vodi bivši francuski legionar Mamadi Dumbuja.

Neimenovani vojnik, ogrnut državnom zastavom Gvineje i okružen još osmoricom naoružanih vojnika, rekao je u prenosu da planiraju formiranje prelazne vlade, a da će kasnije izneti druge detalje.

Vojnik je govorio nakon što su su se na društvenim mrežama pojavili video snimci čiju autentičnost Rojters nije mogao odmah da potvrdi, a koji prikazuju predsednika Alfu Kondea koji je okružen u sobi specijalnim vojnim snagama.

Ministarstvo odbrane saopštilo je, međutim, da je pokušaj pobune ugušen.

„Predsednička straža podržana odbrambenim i bezbednosnim snagama obuzdala je pretnju i odbila napad“, navodi se u saopštenju i dodaje da se bezbednosnim operacijama nastavlja uspostavljaje reda i mira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar