U trendu

Haris i Pelosi ušle u američku istoriju

VAŠINGTON – Potpredsednica SAD Kamala Haris i predsedavajuća Kongresa Nensi Pelosi ušle su u američku istoriju kao prve žene koje su držale govor u Kongresu tokom obraćanja predsednika Džoa Bajdena.

Posle govora, Bajden je pozvao dve žene da izađu na ogovrnicu, nazvavši ih „madam predsedavajuća“ i „madam potpredsednica“, preneo je AP.

„Nijedan predsednik nikada nije izgovorio ove reči, a bilo je vreme“, izjavio je Bajden.

Nensi Pelosi je rekla da je ovo vrlo uzbudljivo vreme.

„Sjajno je biti deo istorije, a bilo je i vreme“, rekla je Pelosi nekoliko sati pre govora u intervjuu za MSNBC.

Zagovornice žena u politici su rekle, videvši Haris i Pelosi kako sede zajedno iza Bajdena, da je to „prelep momenat“.

Ali su dodale da biranje žene da sedi u Ovalnom kabinetu je cilj koji treba ostvariti, zajedno sa izjednačavanjem prava Ustavom.

Bajden je pomogao da momenat bude zvaničan tako što je obećao da će glasati za ženu za kandidata za predsednika i dodao da je izabrao Haris za prvog saradnika, koja je pre toga bila senator iz Kalifornije.

„Ovo je sjajan start i moramo da nastavimo da se krećemo ka izjednačavanju prava“, rekao je Kristijan Nans, predsednik Nacionalne organizacije za žene.

Prelosi (81) je ušla u istoriju tako što je postala prva predsedavajuća Predstavničkog doma tokom administracije Džordža Buša.

Haris (56) je ušla u istoriju prošle godine kada je postala prva žena i prva Afroamerikanka i žena indijskog porekla koja je postala potpredsednik.

Iz kancelarije Kamale Haris nisu komentarisali dešavanja sa predsedničkog govora o njenoj istorijskoj ulozi, rekavši da „više vole da trenutak govori sam za sebe“.

Osim toga, Haris i Pelosi su hijerarhijski prve i druge zamenice Bajdena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.