U trendu

Hitno potrebna rezolucija osude jevrejskih naselja

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da postoji „hitna“ potreba za rezolucijom UN kojom bi se osudila jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Savet bezbednosti UN je vrlo važan subjekt jer je to sada postalo hitno zbog širenja jevrejskih naselja i zato što Izrael nije zaustavio te aktivnosti“, istakao je Abas kasno sinoć u intervjuu za Frans pres pred polazak na diplomatsku turneju tokom koje će obići mnoge zemlje.

On je objasnio da Palestinci trenutno diskutuju o novom nacrtu rezolucije u SB UN o tome. Abas je takodje kritikovao ono što je označio kao nedovoljnu akciju administracije predsednika SAD Baraka Obame, dok je u isto vreme snažno podržao francusku inicijativu da se ovog leta održi medjunarodna mirovna konferencija.

Abasova dvonedeljna turneja koja danas počinje obuhvatiće Tursku, Francusku, Rusiju, Nemačku i Njujork. To će možda biti jedna od poslednjih šansi da se obnove mirovni napori za 81-godišnjeg palestinskog lidera, ocenjuje AFP.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori pod sponzorstvom SAD doživeli su krah još aprila 2014. godine.

Jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali se smatraju nelegalnim po medjunarodnom pravu, a takodje su glavni kamen spoticanja za mirovne napore. Podignuta su na teritoriji na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju svoju buduću državu.

Ta država  će obuhvatiti i Pojas Gaze, a istočni Jerusalim biće glavni grad, najavljuju Palestinci, dok izraelski lideri tvrde da će taj nepodeljeni grad ostati večna prestonica Izraela.

Oni takodje nameravaju da zadrže pod izraelskom kontrolom velike blokove jevrejskih naselja na osnovu svakog mirovnog sporazuma sa Palestincima.

SAD su više puta uložile veto na rezolucije kojima se protivi Izrael, ali se sada spekuliše da bi Obama mogao da izmeni taj trend u poslednjim danima svog mandata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.