U trendu

Holivud: Postignut dogovor izmedju scenarista i producenata

 Filmski i televizijski producenti u Holivudu postigli su preliminarni dogovor sa Udruženjem scenarista SAD, čime je izbegnut štrajk koji bi prema procenama koštao Kaliforniju više od 2,5 milijardi dolara, saopštio je danas portparol producenata Džarid Gonzales.

Gonzales nije saopštio detalje dogovora postignutih nakon pregovara o uslovima rada, pre svega zdravstvenom osiguranju i kompenzaciji, koji su počeli 13. marta. Sporazum bi, ako ga prihvate članovi udrušenja scenarista, važio tri godine.

Prethodni ugovor za pisce scenarija za filmove i televizijske programe istekao je noćas, pa se strepelo da će scenaristi odmah stupiti u štrajk nezadovoljni uslovima rada.

Prošlog meseca članovi udruženja glasanjem su odobrili štrajk, ukoliko dogovor ne bude postignut. Obe strane su tokom pregovora odbijale da za medije komentarišu kako oni napreduju i dokle se sa njima stiglo.

Prethodni štrajk oko 12.000 hiljada scenarista 2007-2008. trajao je 100 dana i prema procenama Kaliforniju koštao dve milijarde dolara. Većina TV emisija i TV serija emitovana je reprizno, a neki od holvudskih filmova završeni su s kašnjenjem i bez potrebne podrške scenarista. 

Analitičari upozoravaju da bi novi štrajk, osim finansijskih, ostavio i druge, mnogo veće posledice na industriju, poput dodatnog jačanja interneta kao zamene za film i TV.

„S obzirom na postojeći anemičan rast TV marketinga, bilo koja neizvesnost po pitanju jesenje TV sezone nateraće oglašivače da svoja sredstva preusmere na digitalne platforme“, ocenjuju analitičari, dodajući da bi bez novog sadržaja ljudi prestali da gledaju TV.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.