najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Homoseksualcima u Francuskoj dozvoljeno da doniraju krv

Francuska je zvanično dozvolila homoseksualcima da doniraju krv i tako je ukunula zabranu koja je bila na snazi više od 30 godina, javila je francuska televizija 24 France.

Organizacije za zaštitu prava homoseksualaca pozdravile su potez francuskih vlasti, ali mnogi izražavaju zabrinutost zbog strogih uslova za celibat homoseksualnih donora.

Francuska ministarka zdravlja Marison Turen izjavila je u novembru, kada je najavila ukidanje zabrane koja je stupila na snagu 1983. godine, ubrzo po otkrivanju virusa HIV, da je to „kraj tabua i diskriminacije“.

„Dobrovoljno davanje krvi je velikodušan čin svakog gradjanina, koji ne bi smeo da bude uslovljen seksualnom orjentacijom“, rekla je Turen.

Francuska je 2002. godine ukinula zabranu lezbejkama da doniraju krv.

Aktivisti i grupe za zaštitu ljudskih prava u Francuskoj pozdravile su ukidanje zabrane, koje je bilo jedno od predizbornih obećanja francuskog predsednika Fransoa Olanda u predizbornoj kampanji 2012. godine.

Zabrana je ukinuta tri godine pošto je socijalistička vlada „progurala“ legalizaciju homoseksualnih brakova, navodi France 24.

„Ovo je dobar znak, koji pokazuje da su homoseksualci sve manje stigmatizovani i koji je korak napred ka jednakosti“, kazala je aktivistkinja Evropske gej-lezbejske asocijacije (ILGA) Sofi Ajen.

Aktivisti su kritikovali činjenicu da će homoseksualci, koji žele da postanu dobrovoljni davaoci krvi, morati da se suzdržavaju od seksualnih odnosa 12 meseci pre davanja krvi i četiri meseca pre doniranja krvne plazme.

Prema njihovim rečima, nametanje celibata u periodu od 12 meseci je predugo i nefer.

„Godinu dana celibata je dug period i verovatno će zbog toga mnogi homoseksualci odustati od dobrovoljnog davanja krvi“, navela je Ajen, dodajući da bi četiri meseca uzdržavanja od seksualnih odnosa bio razumniji period.

Francuska vlada saopštila je da vreme trajanja celibata pre dobrovoljnog davanja krvi može biti skraćeno, ako studije pokažu da je to opravdano.

Francuski predsednik Fransoa Oland obećao je biračima u kampanji 2012. godine da će ukinuti zabranu homoseksualcima da doniraju krv, dok su Nikola Sarkozi i Marin le Pen bili protiv ukidanja zabrane.

U Francuskoj je u 2014. godini 1,6 miliona ljudi dobrovoljno dalo krv, pošto je utvrdjeno da nisu nosioci krvno prenosivih bolesti, uključujući sifilis, virusni hepatitis B i C, HIV i HTVL.

Svake godine medju francuskim dobrovoljnim davaocima otkrije se izmedju 10 i 15 novih slučajeva HIV-a, što znači da je rizik od dobijanja virusa iz zaražene krvi jedan u 3,5 miliona.

Poslednji pacijent zarazio se virusom HIV-a tokom transfruzije pre 13 godina, navodi francuska televizija.

Francuska nacionalna zdravstvena agencija saopštila je da ukidanje zabrane gej muškarcima da doniraju krv može da stvori 21.000 novih donora u Francuskoj, što je skoro 37.000 donacija godišnje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike