U trendu

Hrišćanski lideri u Jerusalimu upozorili Trampa na nepopravljivu štetu

Patrijarsi i lideri lokalnih crkvi u Jerusalimu napisali su pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu u kome su izrazili zabrinutost zbog namere da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i možda preseli ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva u Sveti grad.

Pismo poslato danas, samo nekoliko sati pre očekivanog Trampovog saopštenja, poziva da predsednik SAD odustane od te jednostrane odluke i ne prizna grad kao samo izraelski.

„Naš uzvišeni savet i molba za SAD je da nastave priznavanje trenutnog medjunarodnog statusa Jerusalima. Sve iznenadne promene će naneti nepopravljivu štetu“, napisalo je sveštenstvo, preneli su izraelski mediji.

Sveštenici su pozvali Trampa da ne menja status kvo u gradu koji ima istorijski i verski značaj za hrišćane, muslimane i Jevreje .

„Sveti grad može da se deli i da se u potpunosti u njemu uživa kada politički proces pomogne da se oslobode srca svih ljudi koji u njemu žive od sukoba i desruktivnosti s čim su suočeni“, navodi se u pismu i apeluje na Trampa da još razmisli o značajnoj promeni američke politike u odnosu na sporni grad.

Takodje piše da hrišćanski lideri prate za zabrinutošću izjave o mogućnosti izmene svhatanja SAD i odnosa prema statusu Jerusalima.

Pismo je potpisalo 13 lidera katoličkih, evangelističkih, pravoslavnih i apostolskih crkvi.

Ono se završava čestitkom za Božić i pozivom Trampu da vidi božićnu proslavu u Jerusalimu koja, kako su rekli, ističe raznolikost koju grad sada uživa, a možda je više neće imati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.