U trendu

I CG glasala za isključenje Rusije iz Saveta Evrope

PODGORICA – Rusija nije više članica Saveta Evrope, a za njeno isključenje je na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PŠE) glasala i Crna Gora.

Potpredsednica PŠE Maja Vukićević (Demokratski front) rekla je da je glavna poruka sa jučerašnjeg zasedanja, na kojem je potvrđeno da Rusija više nije članica te organizacije, da rat u Ukrajini mora da prestane i da se što pre mora naći diplomatsko rešenje.

Komitet ministara SE juče je na vanrednoj sednici isključio Rusiju iz Saveta Evrope, a odluka o tome doneta je u okviru procedure pokrenute na osnovu dela Statuta SE, koji se odnosi na suspenziju i isključenje.

Parlamentarna skupština SE u utorak uveče je jednoglasno usvojila mišljenje da Rusija više ne može da bude članica te organizacije.

Pre toga, ruska vlada je obavestila generalnu sekretarku Saveta Evrope Mariju Pejčinović Burić da pokreće proceduru istupanja iz organizacije i o nameri da napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Član crnogorske delegacije i poslanik u PŠE Predrag Sekulić (Demokratska partija socijalista) kaže da oštrina rezolucije koju je PŠE usvojila govori o jedinstvu Evrope kad je u pitanju osuda, kako je naveo, brutalne agresije Rusije nad Ukrajinom.

Za razliku od crnogorskih vlasti, kako navodi, koje još nisu donele relevantne stavove u vezi sa agresijom u Ukrajini.

”Naravno, Crna Gora kao deo evropske porodice, mora biti saglasna sa ovakvim stavom koji ide u prilog očuvanju civilizacijskih vrednosti, ali i u prilog slobodarskoj tradiciji Crne Gore”, kazao je Sekulić za podgoričke Vijesti.“Vijestima”.

Sekulić je podsetio je da u dokumentu, PŠE najoštrije osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i solidariše se sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom, ponovno potvrđujući svoju nepokolebljivu podršku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Sekulić je rekao da odlazeća Vlada Crne Gore još nema snage da iskaže jedinstven i jasan stav u vezi sa agresijom na Ukrajinu.

”Takođe, zbog blokade parlamenta od strane proruskih partija, imamo problem da takav stav definišemo i u Skupštini Crne Gore. Ali, verujem da je većina građana Crne Gore, bez obzira na propagandu, vođena onim što je naša tradicija a što je Marko Miljanov lepo opisao u ‘Primerima čojstva i junaštva’, danas na strani građana Ukrajine koji hrabro brane svoja vekovna ognjišta”, rekao je Sekulić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.