najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

I dalje nemiri u Centralnoafričkoj Republici

Najveći nemiri u Centralnoafričkoj Republici u ovoj godini i dalje traju, gde je najmanje 500 zatvorenika pobeglo iz zatvora, dok su prethodnih nekoliko dana 42 osobe ubijene u sukobima, uključujući dečaka koji je obezglavljen, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Sukobi su počeli pošto je telo jednog muslimana ostavljeno u blizini džamije, dok je privremena predsednica Centralnoafričke Republike Katrin Samba Panza boravila u Njujorku na zasedanjua Generalne skupštine UN.

„Smrtonosno nasilje u prestonici pokazuje da je Centralnoafrička Republika ostaje u veoma slabom stanju i da je neophodno preduzeti direktnu akciju za pojačanje kapaciteta mirovnih snaga UN kako bi se efikasno reagovalo na takve incidente pre eskalacije napada na civile“, saopštila je organizacija Amnesti internešenel.

SAD su osudile nemire obećavajući podršku prelaznoj vladi Katrin Sambe Panze koja bi trebalo da organizuje izbore do kraja godine, dok je Savet bezbednosti UN izrazio u saopštenju „duboku zabrinutost zbog porasta nasilja“.

Papa Franja posetiće Centralnoafričku Republiku krajem novembra ove godine, u okviru njegove predstojeće posete Africi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike