U trendu

IHRA: Sve zemlje da odaju počast žrtvama Holokausta i nacizma

BRISEL – Na ministarskom sastanku Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), danas je u Briselu, u sklopu obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu, usvojena deklaracija u kojoj se sve zemlje pozivaju da odaju počast žrtvama Holokausta i nacističkog režima.

U izlaganju ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koje je prenela ambasadorka Srbije u Belgiji i Luksemburgu dr Marina Jovićević, navodi se da je dužnost svih da se prema nevinim žrtvama nacističkog režima u NDH odnose sa jednakim poštovanjem i sećanjem, kao i prema svim drugim žrtvama nacista u Drugom svetskom ratu.

Podseća se da se ove godine obeležava i 75. godina od oslobađanja jednog od najvećih logora u Evropi – Jasenovca, koji se nalazio na teritoriji tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, u kome je tokom Drugog svetskog rata stradalo na stotine hiljada Jevreja, Roma, Hrvata antifašista, a najviše Srba.

Srbija smatra da politička deklaracija IHRA 2020 i principi koji su u njoj sadržani, a koji uključuju i otvaranje arhiva iz perioda Drugog svetskog rata, predstavljaju važan korak u nastavku zajedničke borbe protiv senki prošlosti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Imajući u vidu poštovanje prema žrtvama nacističkog i fašističkog režima tokom Drugog svetskog rata, u izlaganju ministra Dačića ističe se da je Vlada Srbije donela odluku da se lokaliteti Staro sajmište i Topovske šupe, mesta stradanja najvećeg broja Srba, Jevreja i Roma na teritoriji grada Beograda, na adekvatan način obeleže.

Navodi se da je procedura usvajanja Zakona o memorijalu Staro sajmište i Topovske šupe u završnoj fazi, nakon čega će se krenuti u realizaciju tog projekta, koji je važan kako za Srbiju, tako za region i međunarodnu zajednicu.

Ukazano je i da je Srbija, kao potpisnica Terezinske deklaracije, 2016. godine usvojila i Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih pravnih naslednika, a otpočeta je i procedura usvajanja radne definicije antisemitizma.

U izlaganju prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koje je prenela ambasadorka Jovićević, ističe se da Srbija daje punu podršku radu IHRA i aktivnim učešćem doprinosi da se strahote prošlosti ne zaborave, da se mesta stradanja obeleže, kao i da buduće generacije uče o prošlosti, istovremeno gledajući u budućnost.

U tom smislu, kako je navedeno, Srbija je na plenarnom zasedanju u Luksemburgu u decembru 2019. predstavila svoj prvi nacionalni izveštaj i od strane predsedavajućeg IHRA pohvaljena je za sve aktivnosti koje je u međuvremenu sprovela na nacionalnom nivou.

Luksemburg, kao predsedavajući IHRA, pohvalio je sve napore koje je Srbija u prethodnim mesecima uložila kako bi osigurala zaštitu mesta stradanja. IHRA je spremna da pruži svu potrebnu podršku kako bi se čitav proces uspešno okončao, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U Ministarskoj deklaraciji IHRA 2020. podseća se na 20 godina od usvajanja Stokholmske deklaracije, koja predstavlja osnivački akt Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust.

Ministarskom sastanku država članica IHRA prisustvovalo je 30 ministara inostranih poslova, drugih visokih zvaničnika i ambasadora država članica IHRA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.