U trendu

Indija ruši nesigurne objekte u ugroženom području na severu Himalaja

NJU DELHI – Indija će srušiti pojedine zgrade u gradu Džošimatu na severu Himalaja, u blizini granice sa Kinom, nakon što je evakuisala porodice u nekoliko prethodnih dana, izjavio je danas visoki zvaničnik tog područja Himanšu Kurana.

On je rekao da je na stotine izgrađenih kuća u tom području dovelo do stvaranja pukotina u zemljištu, prenosi Rojters.

„Utvrđeno je da je šest objekata veoma nesigurno. Neke od njih ćemo srušiti na osnovu odluka i pod upravom federalnih stručnjaka“, rekao je Himanšu.

Skoro 700 kuća u tom gradu u indijskoj saveznoj državi Utarkand, doprinelo je stvaranju pukotina, a oko 400 ljudi je premešteno na bezbedne lokacije, prenosi Rojters.

Agencija podseća da su stručnjaci i stanovništvo dugo upozoravali na opasnosti velike gradnje u Džošimatu i okolini, uključujući radove na energetskim projektima kompanija kao što je državna energetska kompanija NTPC.

Nadležni u toj kompaniji su saopštili da izgradnja tunela i drugi radovi koje oni izvode, ne mogu biti razlog za pojavljivanje pukotina u gradu u kojem živi oko 17,000 ljudi, i koji je „kapija“ ka hinduističkim i sikističkim svetinjama, i u kojem odsedaju planinari koji se penju na Himalaje, prenosi Rojters.

„Eksplozije koje su bile neizbežne za izvođenje radova, izvedene su kilometrima daleko od stanovništva i pogođenog područja“, izjavio je zvaničnik kompanije NTPC, koji je zahtevao da ostane anoniman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.