U trendu

Iran i Rusija produbljuju saradnju u oblasti energetike

MOSKVA – Rusija i Iran će u narednoj godini intenzivirati saradnju u energetskoj sferi, saopštio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak novinarima posle sastanka rusko-iranske komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju.

„Energetski sektor je ključan za nas. To je elektroenergetska i naftna i gasna industrija. Tu je već realizovan niz investicionih projekata vezano za proizvodnju nafte u Iranu uz učešće ruskih kompanija. Njihov obim će još rasti u narednoj godini i otvaraće se nova polja za saradnju“, rekao je Novak koji je predvodio rusku delegaciju na današnjem sastanku, prenosi TAS S.

On je saopštio da su na sastanku Rusija i Iran potvrdili namere da sarađuju u razvoju potrebne logističke infrastrukture, uključujući i luke.

Novak je precizirao da se to posebno odnosi na razvoj međunarodnog transportnog koridora Sever-Jug, razvoj luka Kaspijskog i Sredozemnog mora, stvaranje zajedničkih logističkih centara i učešće u razvoju potrebne infrastrukture.

Ruski zvaničnik je rekao i da su Moskva i Teheran već započeli sa razmenom naftnih derivata i da je dogovoreno da prošire asortiman relevantnih proizvoda, a po njegovim rečima, to je perspektivna oblast za saradnju dve zemlje.

Iranski ministar za naftu DŽavad Ovdži saopštio je nakon današnjeg sastanka da je primetan uzlazni trend u odnosima Irana i Rusije i da se Teheran nada daljem produbljivanju saradnje, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.