Iran: Niko više ne veruje SAD

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif rekao je danas da je teško zamisliti pregovore sa SAD u koje „više niko nema poverenja“, dan posle ponovnog uvodjenja američkih sankcija Teheranu.

„Zamislite pregovore sada, kako bismo mogli da im verujemo? Amerika neprestano pravi zaokrete, niko više ne može da im veruje“, rekao je Zarif novinarima.

Vašington se u maju povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom i tvrdi da želi da izvrši „maksimalni pritisak“ na Iran putem novih sankcija.

Ipak, predsednik Donald Tramp je više puta nagovestio da je spreman da pregovara.

„Sada, kad održavamo maksimalni ekonomski pritisak na iranski režim, ja sam i dalje otvoren za sveobuhvatniji sporazum koji bi se ticao svih štetnih aktivnosti Irana, iranskog raketnog programa i iranske podrške terorizmu“, naveo je predsednik SAD u ponedeljak.

Zarif, pak, tvrdi da „ranije niko nije podržavao Iran a asada ga podržavaju sve zemlje sveta“.

Evropljani, takodje potpisnici nuklearnog sporazuma, izrazili su rešenost da očuvaju taj sporazum i „zaštite evropske firme koje legitimno posluju s Iranom“.

Prvi talas američkih sankcija stupio je na snagu juče i podrazumeva blokadu finansijskih transakcija i uvoza sirovina, kao i kaznene mere u sektorima kupovine automobila i aviona.

Drugi talas sankcija, u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu kao i iransku centralnu banku.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike