U trendu

Iranska revolucionarna garda izvela napad dronovima na Kurde

TEHERAN – Iranska revolucionarna garda izvela je danas raketne udare i napade bespilotnim letelicama na kurdski region na severu te zemlje, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Iran je okrivio naoružane iranske kurdske disidente za umešanost u tekuće nemire u zemlji, posebno na severozapadu gde živi većina od oko 10 miliona iranskih Kurda, prenosi Rojters.

Član Demokratske partije iranskog Kurdistana, Soran Nuri, izjavio je da je napad bio skoncentrisan na grad Koja, nekih 60 kilometara istočno od Erbila, prenosi AP.

Nuri navodi da su u napadu, koji i dalje traje, gađani vojni kamp, kuće, kancelarije i drugi objekti.

U subotu i ponedeljak, Iranska revolucionarna garda je izvela niz artiljerijskih udara i napada bespilotnim letelicama na kurdske položaje.

Smatra se da je to odgovor na tekuće proteste koji uznemiravaju Iran zbog smrti 22-godišnje devojke Mahse Amini kurdskog porekla, navodi AP.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozvao je Iran da se uzdrži od upotrebe „nepotrebne ili nesrazmerne sile“ protiv demonstranata.

Amini (22), devojka iz iranske pokrajine Kurdistan, u pritvoru je pala u komu i umrla u Teheranu prošle sedmice, pošto ju je uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, preneo je Rojters.

Njena smrt je izazvala je velike proteste na iranskim ulicama, prve otkako su vlasti ugušile proteste protiv povećanja cena benzina 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.