U trendu

Irina Bokova: Tolerancija preduslov za mir

Generalna direktorka Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) Irina Bokova izjavila je danas da se migracijska kriza, tragična situacija izbeglica i oružani sukobi koriste za raspirivanje mržnje, stigmatizovanje manjina i opravdavanja diskriminacije.

Povodom Medjunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, Bokova je navela da je „u svetu različitosti, tolerancija preduslov za mir“.

„Moramo suzbiti tendenciju ka izolacionizmu vraćanjem snage i suštine kulturi tolerancije“, navodi se u saopštenju generalne direktorke Uneska.

Irina Bokova je apelovala na članice Uneska i sve gradjane sveta da zajedno izgrade društva koja će time što su tolerantnija, biti inkluzivna, mirnija i naprednija.

Prema njenim rečima, povodom Dana tolerancije treba da naglasimo u kojoj meri medjusobna razmena obogaćuje kulture, kao i da se setimo istorijskih činjenica.

Bokova je navela i da treba istaći da „tolerancija nije naivno ili pasivno prihvatanje različitosti već da predstavlja borbu za poštovanje osnovnih prava“.

Generalna skupština UN je 1996. godine pozvala zemlje članice da 16. novembar obeležavaju kao Medjunardni dan tolerancije. Generalna skupština je prethodno, na inicijativu Unesko, proglasila 1995. godinu za Godinu tolerancije UN. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.