U trendu

Ispitivanja potencijlane vakcine Sanofi i GlaksoSmitKlajna

PARIZ – Potencijalna vakcina protiv kovid-19 kompanija Sanofi i GlaksoSmitKlajna podstakla je snažne imunološke reakcije kod svih odraslih starosnih grupa u preliminarnim ispitivanjima nakon ranijeg neuspeha, pojačavajući optimizam da se vakcina može priduržiti borbi protiv pandemije ove godine.

Posle primljene dve doze, učesnici ispitivanja su pokazali neutralizujuća antitela u skladu sa onima pronađenim kod ljudi koji su se oporavili od bolesti, pokazuju rezultati faze dva koji su danas objavljeni, preneo je AP.

Proizvođači lekova rekli su da planiraju da počnu s daljim fazama ispitivanja i proizvodnje u narednim nedeljama i nadaju se da će dobiti odobrenje regulatora za vakcinu pre kraja godine.

Kandidat Sanofi-GSK pridružuje se desetinama vakcina koje su sada u kasnim fazama ispitivanja.

Kompanije planiraju da proizvedu do milijardu doza vakcina godišnje, a potpisale su i ugovore za snabdevanje SAD, Kanade i zemalja u razvoju.

Stručnjaci za javno zdravlje navode da će biti potrebno nekoliko vakcina za okončanje pandemije zbog izazova u brzoj proizvodnji i distribuciji dovoljnih doza za vakcinisanje milijardi ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.