U trendu

Ispovest cimera američkog studenta: Potapšali su ga po ramenu, smeškao se, svi smo se šalili’

Američki student Oto Vormbir (22), koji je bio u zatvoru u Severnoj Koreji 17 meseci pre nego što se vratio u SAD u komi pre manje od nedelju dana, umro je u ponedeljak, a njegov cimer iz dana kada su tamo bili turistički, opisao je trenutak kada ga je zadnji put video.

Tada još nije znao da će to biti zadnji susret s njim, jer se sve činilo kao rutinska sigurnosna provera. Oto je bio osuđen na 15 godina teške robije jer je, prema tamošnjim medijima, pokušao da ukrade propagandni plakat iz hotela u kom je spavao.

Graton kaže da je Oto sve dane dok su bili u Severnoj Koreji bio običan, pristojan mladić, za kog nikad ne bi rekao da bi tako nešto pokušao da napravi. Njih dvojica su se sprijateljili tokom jednog pića, rekao je Vašington Postu.

– Oto je bio sjajan mladić koji je upao u najnesrećnije moguće okolnosti. To je jednostavno neverovatno, iz naše ‘zapadne’ perspektive čini se nemogućom cela situacija koja se dogodila i ne možemo to da razumemo – kazao je Graton.

https://www.youtube.com/watch?v=mjDgb-k4VXw

– Kakvo zlo stoji iza takvog režima? – pita se.

Severna Koreja optužila ga je da je u drugoj noći spavanja u hotelu ušao u prostor u koji gosti ne smeju da uđu i da je skinuo plakat sa zida, a tvrde i da imaju video dokaz o tome. Oto je to kasnije priznao, dok je pred sudom u prostoriji punoj novinara u suzama molio da mu oproste. Taj snimak 2016. godine obišao je svet.

Severna Koreja ga je ipak osudila na 15 godina robije, u kojoj je proveo 17 meseci. Prošle nedelje stigla je vest da su odlučili da ga puste „iz humanitarnih razloga“, a zapravo je bio u komi. Zašto je tačno završio u njoj još uvek je tema kojom se bave lekari.

Njegov cimer iz hotela opisao je kako su ga odveli.

– 2. januara smo prolazili kroz sigurnosnu proveru na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu. Prišla su dvojica i nije izgledalo da se događa nešto ozbiljno. Potapšali su Ota za rame i samo su ga odveli držeći ga za ruke. Čak smo se našalili i ja sam rekao „To je zadnji put da se vidimo“. Oto se malo smeškao, iako smo obojica bili nervozni. Sad je cela situacija jako ironična – opisao je Graton.

Kaže da, čak i da je Oto hteo da ukrade plakat, da je ovo kazna koju niko ne zaslužuje.

– Bio je običan mladić koji je hteo malu avanturu na trećoj godini faksa. Severna Koreja izdvoji nekog pojedinca i nenormalno ga kazni da bi drugima dali primer. Ovo je bilo toliko bolesno i zlo – zaključio je u izjavi mladić koji je jedan od zadnjih koji su videli preminulog američkog studenta.

Turistička agencija koja je organizovala putovanje studenata nakon ovog slučaja je objavila da više neće organizovato ture u kojima vodi američke državljane u Severnu Koreju, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.