Ističe rok za formiranje nove vlade Iraka

BAGDAD – Odlazeći premijer Iraka Adel Abdul Mahdi uputio je danas apel liderima iračkih političkih frakcija da po hitnom postupku prihvate novi kabinet koji je predložio novi mandatar Tafik Alavi, upozorivši da već 2. marta ističe ustavom propisan prelazni rok i da će on tada odstupiti sa položaja privremenog premijera.

U novembru je Mahdi podneo ostavku pod pritiskom demonstracija i nemira u kojima je od početka oktobra život izgubilo 500 ljudi.

Posle ostavke, Mahdi je na položaju ostao kao privremeni premijer, ali je sada, prema pisanju Rojters, najavio da će se povući.

Njegov odlazak sa te funkcije bi rezultirao stvaranjem nezapamćenog političkog vakuma u vrhu vlasti.

„Ne bi bilo korektno ni prihvatljivo da ostanem na vlasti posle 2. marta i ne preostaje mi ništa drugo nego da se povinujem slovu Ustava i internim propisima koji regulišu rad vlade“, preneo je Rojters izjavu bivšeg premijera, koji je već prestao da predsedava redovnim nedeljnim sednicama kabineta.

Iračke političe stranke saglasile su se 1. februara da će Tafik Alavi zameniti na premijerskom položaju Abdula Mahdija, čime je probijen Ustavom propisani rok o imenovanju novog premijera 15 dana nakon Mahdijeve novembarske ostavke.

Alavi je preuzeo ulogu mandatara sa zadatkom da organizuje prevremene izbore.

Ustav propisuje da parlament u roku od 30 dana, 2. marta u ovom slučaju, mora da se izjasni o novom iračkom kabinetu.

Alavi nije ni blizu cilja jer se rivalske političke frakcije svađaju oko raspodele ministarskih fotelja.

Alavi je prošle subote najavio da će oformiti vladu tokom predstojeće nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.