U trendu

Italija: Ponovo karantin

RIM – Glavni ulaz u Visoki institut za zdravstvo u Rimu oštećen je u plamenu koji se razvio nakon što su nepoznate osobe bacile zapaljivo sredstvo, javlja agencija Ansa.

Policija slučaj ispituje, ali mediji spekulišu da je reč o aktu protesta protiv novih antikovid mera na osnovu kojih je veći deo Italije ponovo u karantinu.

Institut za zdravstvo je najveći naučni autoritet u zdravstevenom sistemu zemlje, i od početka pandemije kovid-19 prati, analizira i predlaže antikovid mere.

“Neprijatelj je virus, a ne institucije koje se bore protiv zaraze”, izjavio je minister za zdravstvo Roberto Speranca.

Za razliku od prvog karantina, pre tačno godinu dana, kada su građani manje više poslušno i discipliniovano prihvatili neophodnu meru zaključavanja, sada su osećanja građana drugacija i pomešana.

List “Il Fato kotidijano” piše o besu, strahu, nezadovoljstvu, protestima i predaji.

Juče, u nedelju, dan pre novog karantina, sve prodavnice, koje inače ne rade vikendom, bile su otvorene, uključujući frizere, berbernice i salone za ulepšavanje, koji naredne tri sedmice karantina ostaju zatvoreni.

Na ulicu se može samo zbog posla i u hitnim slučajevima, ali svaki izlazak iz kuće mora biti dokumentovan “auto-deklaracijom” koju će policija po potrebi proveriti.

U naredne tri sedmice nema poseta prijateljima ni rodbini, sport je dozvoljen samo u granicama opštine stanovanja, a restorani i barovi ostaju zatvoreni.

Policijski sat ostaje na snazi od 22 do 5.00 narednog dana.

“Jedno je sigurno, ovoga puta neće biti pevanja sa prozora i balkona da bi se uzajamno ohrabrili”, zaključuje list “Il Fato kotidijano”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.